Строителни специфики при изграждането на басейн и използването на контейнер за строителни отпадъци

В нашето съвремие всяко дете мечтае да има басейн в двора. Но вече басейните не са мечта само на децата, а и на възрастните. Затова все повече хора влагат средства за направата на басейн в двора си. От гледна точка на изграждането на това съоръжения е неприятно времето, в което трябва да се създаде терен за басейна. В много случаи този процес оставя неудобни ситуации с множество кал по целия двор. Но фирма ДТ-ТРЕЙД предлага по-чист начин за този процес чрез събирането и извозването на земна маса със 7-кубиков контейнер за строителни отпадъци. Това ще гарантира по-чист терен в процеса на изграждане на басейна.

Видове басейни – предимства и недостатъци

Съществуват няколко вида басейни, всеки от който има своите предимства и недостатъци. Основната разлика между различните видове басейни е тяхното изграждане. В следващите редове се представят видовете басейни и тяхното изграждане.

  • Надземни басейни

Надземните басейни са най-евтиният и най-лесният вариант за изграждането на басейн в двора. Повечето от тях могат да бъдат сглобени дори и от неспециалисти, които лесно да подредят частите от пъзела, тъй като са придружени с подробна инструкция за сглобяване. Други се предлагат с допълнителна услуга за сглобяване от специалисти. Недостатък на този вид басейни е неиздръжливостта им и непривлекателният им дизайн. Тяхното предимство е лесният демонтаж при преместване на друго място.

контейнери за отпадъци

  • Басейни от фибростъкло

Басейните от фибростъкло обикновено имат формата на леген. Те са направени от пластмаса, премесена с фибростъкло. За разлика от надземните басейни тези не са лесни за преместване и се нуждаят от по-стабилна конструкция. Това ги прави по устойчиви на метеорологични явления.

контейнери за отпадъци

  • Вградени винилови басейни

Този вид басейни наподобяват на надземните басейни. Те са много по-евтини от останалите вградени плувни съоръжения. Техен недостатък е, че не са издръжливи на голяма натоварване. В повечето случаи е нужно обшивката им да се подменя на всеки 10 години.

контейнери за отпадъци

  • Басейн от торкрет бетон

Тези басейни не са толкова скъпи за изграждане, издръжливи са и могат да бъдат изградени във всякаква форма и размер. Това ги прави и най-разпространеният вид басейни в Съединените Американски щати и по света.

контейнери за отпадъци

  • Лят басейн

С нарастването на технологиите този вид басейни не са толкова популярни. По-скоро са били по-разпространени в миналото и за по-трудно достъпни терени. Предимство е, че са устойчиви на термални явления.

Технология на изграждане на басейни

  • Надземни басейн

Преди да бъде поставен такъв вид басейн, мястото трябва да бъде подготвена предварително. Повърхността трябва да е равна. Ако мястото не е достатъчно рано, се налага изравняване. То е свързано с получаването на количество земна маса при изравняване на терена, която трябва да бъде превозена до депото за строителни отпадъци.

контейнери за отпадъци

Тъй като изравняването може да отнеме няколко дни, е добре да се наеме контейнер за строителни отпадъци от 7 кубика. Това е най-чистият и удобен начин. Фирма ДТ-ТРЕЙД предлага конкурентни цени за този вид услуга с включена такса смет.След изравняването на терена басейнът се сглобява периметър по периметър. Външната стена на басейна може да е направена от дърво, метал или пластмаса. В зоната около басейна се полага основа от пясък и се изгражда водопроводна мрежа с помпа за филтриране. Последната стъпка преди напълването на басейна с вода е полагането на винилова облицовка по вътрешните стени на басейна.

  • Басейн от фибростъкло

За поставянето на басейн от фибростъкло в двора е нужно изкопаване на дупка в подходящ размер. В тези случаи възникват трудности при събирането и изхвърлянето на изкупна маса. Най-екологичният и достъпен начин е наемането на 7-кубиков контейнер за строителни отпадъци от фирма ДТ-ТРЕЙД, тъй като в цената е включена и такса смет до оторизирано сметище.

контейнери за отпадъци

След полагането на основите с пясък се инсталира водопроводната инсталация. Следва изравняване на дупката, закачване на водопровода и изграждане на бетонна облицовка около него. Последният етап е поставянето на басейна от фибростъкло в изработеното за него легло и свързването му с водопровода.

контейнери за отпадъци

  • Вградени винилови басейни

За изграждането на такова съоръжение е необходим изкоп. Отново при изкопа може да бъде използван 7-кубиков контейнер то фирма ДТ ТРЕЙД за разчистване на излишната земна маса. След това около периметъра на басейна се сглобява стена, изградена от пластмаса, метал или дърво. Както при надземните басейни, така и тук се поставя пясъчна основа в изкопа и след това на последен етап към изградената стена се закрепва виноловата облицовка.

контейнери за отпадъци

  • Басейн от торкрет бетон

Както и при останалите басейни, строителните екипи изкопават дупка и изграждат водопроводна верига. Разликата е, че в този случай се поставя арматура – сглобяват се 10 см. стоманени пръти, разположени на разстояние от около 25 см. След това строителния екип пръскат конструкцията с торкрет бетон. Това е еднородна и гъста смес от цимент, пясък и вода, която се разпръсква върху определени повърхности под налягане чрез тръба, в края на която има дюза. Сместа се залепва по определената повърхност и образува водоустойчива обвивка. Сместа от торкрет бетона трябва да е загладена преди да бъде нанесено по-финото покритие. Периодът между двете разпръсквания – на торкрет бетона и фината облицовка – е около 5 дни. Фината покривка над торкрет бетона най-често е цимент и мраморен пясък или боя за бетон. Също така такъв басейн може да се облицова със стъклопаст или плочки.

контейнери за отпадъци

  • Лят басейн

Технологията за изграждане на този басейн е подобна на басейните, изградени с торкрет бетон. Но те са много по-трудни за изграждане. Вместо бетонът да се разпръсква върху изготвената рамка, той се поставя ръчно в дървени форми. С нарастването на технологиите, този вид басейни не са толкова популярни. Преди отливането на самия басейн трябва да се изкопае изкоп и да се предвиди място за монтаж да водопровод. След това се поставя водопроводната инсталация.

контейнери за отпадъци

Най-впечатляващите басейни по света

  • San Alfonso del Mar в Чили

Това е най-големият басейн в света е в курорта San Alfonso del Mar. Познат е още с името Кристалната лагуна. Курортът отваря врати през 2006 г. Дължината е на басейна е колкото 20 басейна с олимпийски размери и събира 66 милиона галона вода. В него дори могат да плават и лодки. Само пречистващата система е на стойност на 3,5 милиона долара. Годишната поддръжка на басейна е над 4 милиона долара.

контейнери за отпадъци

  • Marina Bay Sands в Сингапур

Цената на този басейн е 8 милиарда долара. Чувството да плуваш в него е все едно си на върха на света, тъй като се вижда дневното великолепие на Сингапур и неговото нощно очарование. Басейнът е с дължина 150 метра и изграден на триъгълен покрив.

контейнери за отпадъци

  • Huvafen Fushi на Малдивите

Huvafen Fushi е курорт на Малдивите, които се намират в Индийския океан. Това е особено притегателно място за туристи. За него казват, че ако Майката природа не може да те очарова, проектите на архитекта на това място ще те пленят завинаги. Това курорт „спиращ дъха“.  Бунгалата в курорта са със стъклено дъно и през него може да се види голямото разнообразие на подводния свят. Пред бунгалата има огромен басейн, които се свързва с безкрайната лагуна и създава приятно усещане. За биолюминесцентен ефект по целия басейн са вградени осветителни тела, отразяващи пръските на водата.

контейнери за отпадъци

  • The Oberoi Udaivilas, Удайпур, Индия

Град Удайпур в Индия е задължителна точка при пътуване н Индия.  Тук има прекрасни сгради и могат да се видят невероятни гледки. Едно от най-изумителните места е басейна при Oberoi Udaivilas. Тук наистина човек може да се почувствате като в дома на  Махараджата.

контейнери за отпадъци